Pizarro

Den spanske Francisco Pizarro hörde talas om ett mäktigt indianskt rike fullt av guld, ädelstenar och rikedomar och var beredd att satsa allt för att hitta det. 1530 seglade Pizarro från den spanska kolonin Panama och satte kursen mot Sydamerikas västkust. Med sig hade Pizarro med sig en skriftlig erövringsrätt undertecknad av den spanske kungen Karl V och drottningen Isabella. Senare den decembermånaden gick Pizarro i land i Ecuador. Pizarro och hans män började utforska Stillahavskusten, något som ingen europé gjort förut. Den fuktiga hettan och den svårframkomliga terrängen gjorde att det tog tid att hitta vägen till det förlovade landet. Tolv månader efter att Pizarro gått i land i Ecuador hade han fortfarande inte hittat vägen trots att han hade ett tiotal indianer som jobbade som tolkar åt honom. Med hjälp av sina tolkar frågade Pizarro ut alla infödingar som de stötte på om det verkligen fanns ett rike längre söderut med massa rikedomar. De som vägrade prata blev fängslade och torterade. Resan fortsatte i flera månader och spanjorerna får det allt svårare. Sjukdomar,mygg och bristen på mat och vatten fick spanjorerna att tvivla på att riket ens fanns.

Pizarro och hans män nådde fram till kuststaden Tumbes där Pizarro redan varit några år tidigare med sitt skepp. Anledningen till att Pizarro inte seglat direkt till Tumbes var att han ville hitta en anlagd väg till det okända riket men någon sådan fanns inte. Staden Tumes var nästan i ruiner och de få infödingar som fortfarande bodde kvar berättade via Pizarros tolkar om ett inbördeskrig mellan inkahärskaren Atahualpa och hans bror Huáscar. Detta bekräftade de rykten som Pizarro hört tidigare.

Pizarro fick höra att inkahärskaren Atahualpa höll till uppe bland bergen och begav sig dit. Pizarro anlände till inkahärskarens läger och visade upp en fredlig sida men helt utan förvarning kidnappade han inkahärskaren och dödade större delen av inkahärskarens arme och folk. Inkahärskaren insåg snabbt att Pizarro var girig efter guld och erbjöd därför rikedomar mot sin frihet. På så vis fick Pizarro och spanjorerna tag på ca 24 ton guld ifrån hela inkariket. Guldet delades upp efter rang och en del skickades till Spanien.

En ny trupp med spanjorer skickas till staden men när dom kommer dit vägrar Pizarro dela med sig utav sina rikedomar. Den nya truppen med Almagro som ledare insisterar på att få fortsätta med erövringen men Pizarro vägrar. Pizarro blir allt mer stressad över Almagro och får för sig att inkahärskaren skickar ut hemliga order om att döda spanjorerna, därför stryper han inkahärskaren i augusti 1533.

Spanjorerna fortsätte sina erövringar med en styrka på 300 man. Spanjorerna erövrade staden Cuzco och fick en del indianer på sin sida men de flesta var emot spanjorerna. Indianerna försökte göra uppror mot spanjorerna men blev besegrade. Samtidigt kom allt fler spanjorer ifrån kolonierna i Centralamerika, Karibien och Spanien. 1536 fullbordades erövringen medan indianerna låg i strid mot varandra.

Under hela erövringen ansåg Almagro att Pizarro hade lurat honom på rikedomar och ära vilket ledde till ett inbördeskrig mellan männen. Pizarro tog Almagro till fånga och dödade honom. Som hämnd dödar då Almagros son Pizarro genom att skjuta honom.

Det fanns många områden som spanjorerna inte hade makt över som fortfarande var inkariken men bara tillsvidare. Spanjorerna började slå sig ner i Peru, skaffade odlingsbar mark och gifte sig med indiankvinnorna och tvingade indianerna till att slava. Indianerna tvingades till kristendom och många av dom dog i de spanska sjukdomarna.

Efter två spanska ambassadörers död började man jakten efter den siste storinkan- Tupac Amaru. Han fångats utanför den hemliga staden Vilcabamba där inkaindianerna utkämpar sin sista strid. 1572 halshuggs Tupac Amaru och med honom dör det sista utav inkafolket ut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0